Zit je met twijfels of zonnepanelen nog wel rendabel zijn? Ondanks recente zorgen over de afbouw van de salderingsregeling, blijft investeren in zonnepanelen in 2024 een slimme keuze. De energiebelasting wordt verlaagd, en hoewel de salderingsregeling mogelijk pas in 2027 afloopt, blijven zonnepanelen financieel aantrekkelijk.
Waarom zijn zonnepanelen wel of niet rendabel?
Een investering in zonnepanelen is rendabel wanneer de besparingen op je energiekosten de initiële kosten van de installatie terugverdienen. De rendabiliteit van zonnepanelen hangt af van twee belangrijke factoren: de opbrengst van je zonnepanelen en je eigen stroomverbruik. Om te bepalen of zonnepanelen voor jou financieel interessant zijn, moet je berekenen hoeveel energie de panelen genereren en hoeveel stroom je zelf verbruikt. Over het algemeen blijkt dat zonnepanelen een aantrekkelijke investering zijn, omdat ze vaak binnen enkele jaren hun kosten terugverdienen. Dankzij lagere energiekosten en eventuele subsidies of belastingvoordelen kan de terugverdientijd zelfs korter zijn. In de meeste gevallen is het dus financieel voordelig om in zonnepanelen te investeren.
Opbrengt en stroomverbruik
De opbrengst van zonnepanelen verschilt per huishouden en hangt sterk af van de dakligging. Een dak dat op het zuiden is gericht, levert doorgaans meer energie op dan een dak op het noorden. Daken op het oosten of westen bieden tussentijdse resultaten: een oostgericht dak genereert vooral in de ochtend veel energie, terwijl een westgericht dak in de middag en avond effectiever is.
Je eigen stroomverbruik speelt ook een cruciale rol. Dit kun je eenvoudig opvragen bij je energieleverancier. Als je bijvoorbeeld jaarlijks 3500 kWh verbruikt is het belangrijk om voldoende zonnepanelen te installeren om aan deze behoefte te voldoen. Een adviseur kan berekenen hoeveel panelen je nodig hebt, gebaseerd op de ligging van je woning en het vermogen van de zonnepanelen.
Bijvoorbeeld, met een verbruik van 3500 kwh en het gebruik van 450 WP zonnepanelen en een zuiden dak, zijn 7 tot 8 panelen vaak genoeg. Houd er echter rekening mee dat de opbrengst in de wintermaanden lager kan zijn door kortere dagen. Bij een minder gunstige dakligging kan het nodig zijn om extra panelen te plaatsen om hetzelfde rendement te behalen, wat de investering iets duurder maakt. Zelfs als je dakligging niet optimaal is blijft het plaatsen van zonnepanelen een waardevolle investering; de terugverdientijd kan echter iets langer zijn.
Wat als de salderingsregeling verder wordt afgebouwd?
Het is een vraag die veel mensen bezighoudt bij het overwegen van zonnepanelen: hoe blijven ze financieel aantrekkelijk als de salderingsregeling verder wordt afgebouwd? Hoewel er veel onzekerheid over deze regeling bestaat, blijft de rendabiliteit van zonnepanelen onbetwistbaar.
Zonnepanelen blijven financieel interessant zolang je stroom van het net koopt.
Stel, je verbruikt 3500 kWh per jaar en betaalt hiervoor gemiddeld 30 cent per kWh, dan betaal je jaarlijks 1050 euro. Met 7 zonnepanelen van 450 WP op een gemiddelde locatie, die 80% van hun capaciteit benutten, wek je ongeveer 2520 kWh op. Dit betekent dat je jaarlijks 756 euro bespaart op je energiekosten, omdat je deze stroom niet van het net hoeft af te nemen.
Met de huidige prijsniveaus (anno 2024) van zonnepanelen verdien je deze investering binnen 4 tot 5 jaar terug. Ondanks eventuele wijzigingen in de salderingsregeling blijft investeren in zonnepanelen dus een aantrekkelijke en rendabele keuze.
De toekomst is zonnig
De zon blijft schijnen en zolang u stroom gebruikt, blijven zonnepanelen een aantrekkelijke keuze. Bij Zonrendement geloven we in een zonnige toekomst voor zonne-energie. We hopen dat we u met deze informatie hebben geholpen om een weloverwogen beslissing te maken. Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Neem gerust contact met ons op via onze website, per e-mail, of bel ons op het nummer op onze website. We staan klaar om u te helpen met uw zonne-energiebehoeften.